We zijn al een aantal dagen in Kautokeino en het wordt alleen maar leuker. De paasfeesten zijn inmiddels begonnen. Dit betekent niet dat er de hele dag door onwijze activiteiten zijn. Het tegendeel zelfs. Overdag is er maar vrij weinig te doen in Kautokeino. De mensen slapen namelijk uit. De paasfeesten zijn eigenlijk vooral nachtelijke activiteiten. De jongeren en ouderen gaan door tot in de hele vroege uurtjes. Zo kregen we bijvoorbeeld net, half 11 ’s ochtends, een appje van onze host Jonny dat hij nu naar bed ging. En dat terwijl we toch al om half 4 ’s nachts thuiskwamen van een gezellig nachtje in Alfreds Kro.

Wij zijn niet van die nachtmensen. Wij genieten van een biertje in de kroeg, wat livemuziek en ’s avonds lekker nagenieten op de bank. Het liefst met een bak chips en een theetje. Best burgerlijk ja. Dat burgerlijke hier betekent lekker eten met z’n allen, voordrinken en dan om twaalf uur naar de kroeg om je helemaal lam te zuipen en de volgende dag om 14.00uur weer uit je bed te komen. Wij, daarentegen, zijn dan wel vaak weer om 8 uur wakker.

Vanochtend was ik dus ook weer om 7 uur wakker. En dat is best pittig na een nacht uit met de Sami. Terug naar die paasfeesten want het is niet zo dat het alléén maar ’s nachts is. Overdag zijn er wel een aantal activiteiten. Zo zijn er exposities die je kan bewonderen. Hiervan hebben we er een gezien die onze verwachtingen niet overtrof. Er is een foto-expositie van een Japanner die hier 8 jaar heeft gewoond. Prachtige foto’s van een tijd dat de Sami nog echt traditioneel migreerde. Nu stoppen sommigen hun rendieren in een vrachtwagen, rijden ze naar de kust en laten ze de rendieren daar weer grazen. Dat is dan wel de echt luxe variant die ik maar één keer gehoord heb. Ook was er een ‘ice fishing competition’ waar families het ijs op gingen om de grootste vis te vangen. De persoon met de grootste vis wint dan 30.000kr, dat is zo’n 300 Euro. Best een mooie prijs voor een visje. Wat je ook kan winnen met een ticket van 50 euro, is een hybride auto, een sneeuwscooter of geld. Veel mensen die meedoen gaan vooral voor die prijzen en zitten gewoon lekker in het zonnetje te bbq’en op het ijs.

Dan was er de sneeuwscootercross, wat wellicht het grootste evenement was. Er waren veel mensen op de been en er waren leagues vanaf 4 jaar. Helaas, zoals vaak met crosses, waren ook hier wat crashes. Waaronder één waarbij een ambulance helikopter moest komen. Op zich is dat hier wat normaler dan in Nederland, gezien de afstand tot een goed ziekenhuis. Deze keer werd hij naar Tromsø gebracht. Dus dat was het einde van de sneeuwscootercross, die uiteindelijk gewonnen is door de Flying Fin.

De rendierraces zijn helaas geannuleerd. De reden hiervan ligt aan de persoon die je spreekt. Volgens de een is het omdat het al vroeg warm is en rendieren dus nieuwe geweien groeien. De eerste momenten zijn de geweien enkel gemaakt van bloed en vel. De rendieren zijn dan wat schuw en dat werkt niet bij het racen. Een andere reden is dat er te weinig sneeuw is. En weer een andere reden is dat de rendieren al aan het migreren zijn naar de kust. Genoeg redenen dus om het niet door te laten gaan. Een teleurstelling voor ons. En in plaats van het rendierracen is… niets. Tijd dus om ons onder te dompelen in het nachtleven van Kautokeino.

We zijn dus naar een aantal concerten gegaan zoals het traditionele Yoik concert en het openingsconcert wat ook Yoik was. We hebben zelfs Rock & Yoik en Reggae Yoik gehoord. Fantastisch, ik ben fan. Yoik is vaak zonder woorden en dus makkelijk om mee te zingen. Vanavond, zaterdag, is de Grand Prix (het songfestival van de Sami) met daarna weer wat concerten. Dat nachtleven hier is trouwens echt fantastisch. Tenminste, tijdens de paasfeesten. De sporthal is omgetoverd tot een concerthal en na de concerten komt de dj. Soms begint dit met twee meiden in traditionele kleding (Kakte). En werkelijk iedereen is gekleed in tradtionele kleding. Van jong tot oud, het maakt niet uit. Ze dragen het allemaal met trots. Aan de ponpon op de schoenen zie je waar iemand vandaan komt, aan de riem zie je of iemand getrouwd of vrijgezel is (vierkante buttons = getrouwd, rond = vrijgezel) en aan de strepen op de mouwen zie je van welke familie iemand is. De feesten stoppen rond 3 uur, waarna iedereen naar huis gaat om nog meer te drinken.