Weekendjes weg in eigen land zijn fantastisch. Nóg leuker natuurlijk als je familie hebt die onlangs in een pittoreske boerderijtje in Midden-Drenthe is gaan wonen. Twee dagen is natuurlijk veel te kort om echt tot rust te komen, sowieso veel te kort om bij te kletsen. Maar, twee dagen is lang genoeg om een ideetje te krijgen van het leven daar.  

Waar zijn ze dan gaan wonen? Nou in Wijster natuurlijk! Het Wijster dat in 1975 ineens wereldberoemd werd. Dit werd het dorp niet door het mooie landschap of door het voormalig afvalverwerkingsbedrijf VAM dat huisvuil uit de Randstad naar gebieden met schrale grond bracht en aldaar composteerde. Nee, dit werd Wijster door de eerste treinkaping ter wereld!

Treinkaping in Wijster

Treinkaping in Wijster

Treinkaping in Wijster

De treinkaping in Wijster

Op dinsdag 2 december 1975 werd de stoptrein Groningen-Zwolle tot stilstand gebracht bij Wijster. Zeven Zuid-Molukse jongeren uit Bovensmilde hadden de trein gekaapt in hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. Dit was hen door de Nederlandse regering tenslotte beloofd. Er vielen drie doden: de machinist en twee passagiers. Na twaalf dagen gaven de kapers zich over. Zonder een vrije Republiek der Zuid-Molukken.

Er aan voorafgaand

In 1951 kwam de Zuid-Molukkers naar Nederland voor een tijdelijk verblijf als gedemobiliseerd KNIL-militair (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). De Nederlandse regering had hun beloofd dat zij hun eigen staat op de Molukken zouden kunnen stichten. In Nederland verbleven ze in kampen, waaronder, Kamp Westerbork, Kamp Vught en Schattenberg, onder meestal matige tot slechte omstandigheden. Nadat zij ruim 24 jaar hadden gewacht op de inlossing van de beloften van de Nederlandse regering, wisten ze al bijna zeker dat ze in Nederland zouden blijven. De Nederlandse overheid wilde of kon de beloften over een vrije staat niet nakomen. Hierdoor radicaliseerde een deel van de Molukse jongeren. Een groepje onder hen besloot door middel van een treinkaping hun eisen kracht bij te zetten.

Aankomst in Wijster

Wijster in beeld

Een rustig boerenleven in Wijster

De zon komt op in Wijster

Van de regen in de drup. Wijster in de regen.

Bramen plukken in Wijster

Afval zet je in een kruiwagen langs de weg

Avond in Wijster

Mais velden in Wijster

Voor mooie heide kan je ook naar Wijster

Wijsters landschap